Om Rocken

crowdRockens Historia

1988 öppnade Rocken för första gången. Den gången i dåvarande Kungsporten i Saluhallen. Rocken drogs i gång av Urban Bjerge, Lennart Käll och Johan Sandsten som ville starta något för de som var närmare 30 år och över.

ur NWT.se 20131219:

Det berättar Bosse ”Basket” Johnsson, en riktig kändis i nöjesbranschen i Karlstad. När det gäller Rocken har han varit med sedan starten 1988.

– Under slutet av 1980-talet fanns det två ställen att gå ut på i Karlstad. Det var Sandgrund som många upplevde var för mossigt och Statt som en hel del ansåg hade för ung publik. Därför bestämde sig de tre killarna Urban Bjerge, Lennart Käll och Johan Sandsten för att starta något för de som var närmare och 30 år och över, säger han.

Dåvarande Kungsporten, en lokal i Saluhallen som användes för ungdomsdisco, fick hysa premiären och Bosse Johnsson som redan hade tio års erfarenhet från Kåren som vakt anlitades. Rocken som alltid hade livemusik med storheter som Carola och Titiyo blev snabbt ett begrepp i nöjes-Karlstad och flyttade snart över till Hotel Gustaf Fröding.

– 1990 började vi köra vi sommarrocken på Statt och det var lapp på luckan varje gång. Då körde vi tio gånger per år på sommaren och det fortsatte i många år. Men 2003 tog det slut efter ett beslut från hotellets ägare som inte skulle ha sådan verksamhet på något av sina hotell.

Gick ut på Facebook

Trist att Rocken gick i graven tyckte både publiken och arrangörerna. Men i slutet av 2008 bestämde sig Bosse ”Basket” Johnsson för att kolla om det fanns ett intresse bland folk om en återstart.

– Jag startade en grupp på Facebook och den fick snabbt 400–500 medlemmar och våren 2009 hade vi nypremiär på dåvarande Arena. Annandagen samma år på ombyggda Tempel blev en dundersuccé med nästan 1 500 gäster och sedan har det rullat på med lite ambulerande verksamhet.

– I fjol flyttade vi Julrocken på annandagen som är en stor hemvändardag till Nöjesfabriken och där håller vi till även i år. Vi hoppas på 1 400–1 500 personer och önskar att så många som möjligt köper förköp för då är det lättare att beräkna arrangemanget och rådda i förväg. I år fyller Rocken 25 år och det firar vi med att ha Da Buzz med band på scenen, säger Bosse.

Får mycket beröm

Han konstaterar att företeelsen Rocken som är ett krog- och discoarrangemang för mogen publik över 35 år – alternativt 30 år i målsmans sällskap – är en något som uppskattas väldigt mycket.

– Både jag och mina kollegor Kerry Jörmar, till vardags dj på Karlstads Nya Radio och Lars Klinghagen som har Sats får väldigt mycket beröm och samtidigt har vi jättekul. Det finns en vuxen nattklubbspublik som också vill gå ut och gärna där det spelas 70- och 80-talsmusik.

– Intresset för Rocken bara växer. Nu har vi 1 890 medlemmar på Facebook och flera andra städer vill ha hjälp att starta liknande arrangemang. Vi diskuterar bland annat med några arrangörer som vill ha hjälp att starta något liknande Rocken i Örebro.

– Och arrangemanget Loveboat som har samma målgrupp åldersmässigt finns både i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Bosse Johnsson som kallas Basket sedan unga år då många hette Bo och han höll på med basket